Dit gerecht is geïnspireerd op een recept dat ik tegenkwam bij een grote Belgische supermarkt. Ik ben gek op de keuken van onze zuiderburen omdat deze zo heerlijk Bourgondisch is. Ja, en natuurlijk moet ik altijd lachen om het taalgebruik van de Belgen. ‘Slaatjes’ met ‘plattekaas’ en ‘groentjes’. En wie bedenkt het om een Champagne cocktail met siroop van kaneel en citroengras een Chanel nr 4 te noemen?
Maar als dezelfde supermarkt je vertelt dat een lasagne met bospaddestoelen, kalfszwezerik en truffel een “snel klaar” recept is dan heb je mijn aandacht.
Het recept van deze plaattaart is echt stupid simple. Het origineel is iets anders maar ik wilde een herfstversie maken. De combinatie met de komijnzaadjes, de frisse appel en de rijpe smaak van de camembert is heel bijzonder. Met slechts 4 ingrediënten is succes verzekerd.
Wijntip: Chardonnay
Denk aan een ronde Languedoc Chardonnay of een wat dikkere Bourgogne met 6 maanden houtrijping.
SMAAKPROFIEL VAN DE COMBINATIE
Dit is zo een wijnspijs combinatie waarbij je verschillende dingen in je mond voelt. Het bladerdeeg maakt je mond wat droog (absorbeert je speeksel als het ware) terwijl de zuren van de appel zorgen voor extra sappigheid (een eufemisme voor ‘speeksel’, want dat woord klinkt zo vies). De warme camembert legt een filmlaagje in de mond wat weer wordt opgelost door de zuren in de wijn.
Wat je hebt aan deze info?
Zit je tijdens de eerste ontmoeting met je schoonouders, onverhoopt verlegen om tekst dan is het minutieus ontleden van het mondgevoel van deze wijnspijs combinatie een leuk onderwerp.
Verwarm de hetelucht oven op 200 graden (electrisch op 225 graden). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat het bladerdeeg een minuut of 10 ontdooien. Leg de plakjes bladerdeeg in een vierkant op het bakpapier en zorg dat de randen elkaar met een 1/2 cm overlappen. Druk de randen voorzichtig aan. Strooi er gelijkmatig wat paneermeel overheen. Schil de appels en snijd ze in 4-en. Snijd er vervolgens dunnere plakjes van. Snijd ook de camembert in plakjes van 1/2 cm dik. Leg de appelpartjes en de plakjes camembert om en om op het bladerdeeg. Houd de buitenste rand vrij. Bestrooi het met komijnzaad. Bestrijk de onbedekte rand bladerdeeg met eigeel. Bak de taart 20 minuten in de oven. Laat de appel-camemberttaart even afkoelen voordat je hem serveert. Serveer de plaattaart bijvoorbeeld met een groene salade. Er zit groot verschil in de kwaliteit en smaak van de verkrijgbare camemberts. Koop er eentje die mooi rijp is en dus vol van smaak.Plaattaart met camembert en appel
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments