Sorry deze keer heb ik geen food pic van mijn recept. Ik had alles klaar staan: decoortje opgebouwd, camera ingesteld, belichting klaar en de sandwiches mooi aangejurkt. Toen was het opeens half twee ’s middags en hebben Brand en ik de broodjes als een stel bootwerkers zitten wegwerken.
De lering van het verhaal is dus om nooit tegen etenstijd food fotografie te plannen.
Om je toch lekker te maken met deze Ocean Sandwich heb ik wat stockfoto’s verzameld. Deze sandwich is een ode aan gerookte wilde zalm uit Alaska. Misschien wel het lekkerste ooit wat je op je broodje kunt leggen.
Let’s go wild!
Voordat je de boodschappen voor dit recept gaat inslaan moeten we het even over de zalm hebben die je gaat kopen. Zalm wordt namelijk meestal in de gekweekte variant gekocht omdat dat goedkoper en beter verkrijgbaar is. Maar als je weet hoe zalm gekweekt wordt, dan koop je het nooit meer. Ze worden in grote getalen vastgehouden in bassins wat niet alleen slecht voor hun gezondheid is maar ook volkomen tegennatuurlijk. De smaak van deze zalm is daardoor een slap en vettig aftreksel van wat het eigenlijk kan en moet zijn. De kwekers hebben in de loop van de tijd eerst een soort kannibaal van deze rovers gemaakt hebben om hem vervolgens als een laffe vegetariër vet te mesten op een dieet van zaden, granen en soja.
Zalm hoort door de oceaan te zwerven, plankton en garnaaltjes te eten om zo gezond gespierd en mooi gekleurd te worden. De van hun vrijheid beroofde, veganistische bleekneuzen worden zelfs met het predikaat ‘biologisch’ verkocht. Als dat je niet op het verkeerde been zet!
Wat mij betreft onthoud je slechts één ding: “Let’s go wild!”. Koop wilde zalm want dan weet je zeker dat de vis niet uit kweekbassins komt maar gezond is opgegroeid in de oceaan. De smaak is onovertroffen.
Wil je meer weten over de verschillen tussen kweekzalm en wilde zalm neem dan een een kijkje op deze site over orthomoleculaire geneeskunde.







Wilde sockeye zalm is een bepaald soort zalm met een specifieke smaak. De vis is kleurt rood als hij vanaf de oceaan ‘zijn eigen’ rivier opwaarts zwemt naar de paaigronden. Bijvoorbeeld in Alaska. Lees alles hier over deze vis. Lees alles over sockeye zalm op National Geographic
Wijntip: Saint Veran chardonnay
Als je dan toch uitpakt, koop dan een mooie Saint Veran. Dat is een chardonnay uit de Bourgogne. Drinken op een graad of 8 – 10. De vettigheid in de wijn is nodig om de zalm en de kruidencrème aan te kunnen. Ook de smaakrichting fris en rijp combineert lekker met de vis, de avocado, de limoen en en het pepertje.
Ik kan nog wel tien wijntips bij deze Ocean Sandwich geven hoor. Wat dacht je van een Crémant de Loire, een goede Muscadet of een rijpe droge Riesling. Leef je uit!
Voor iedereen die in Amsterdam is/komt/woont: ga zeker eens gerookte zalm halen bij Frank’s Smoke House. De sympathieke Amerikaanse eigenaar Frank rookt al jaren alles wat los en vast zit in zijn eigen rokerij aan de Wittenburgergracht. De verkoop, incl restaurant is verschoven naar de Oostenburgervoorstraat 1. Een adres dat je absoluut niet mag overslaan als je op zoek bent naar authentieke en kwalitatief bijzondere smaken.
De Ocean Sandwich is een broodje met gerookte wilde zalm en gamba's. Een bijzondere combinatie met Saint Veran; een Bourgogne chardonnay. Ontdooi de gamba's, pel ze en laat ze 30 minuten marineren in een mengsel van olijfolie, Spaanse peper en wat peper en zout. Bak of grill de gamba's zo dat ze net gaar zijn. Let op dat je ze niet te lang en te hard bakt want dan worden ze melig. Houd de gamba's apart. Pel de eieren en hak of prak ze in een schaal in kleine stukjes. Roer de kruidencrème , de mayonaise en wat limoensap door de eieren. Snijd de zalm in stukjes en roer de helft door het eimengsel. Pel de avocado, snijd in tweeën en verwijder de pit. Snijd in plakjes en bedruppel met limoensap en bestrooi licht met peper en zout. Snijd de pistoletjes in de lengte van boven naar beneden in. Let op dat je de broodjes niet helemaal in tweeën snijdt. Leg wat plakjes avocado in de broodjes, verdeel daar wat eimengsel op en snipper de rest van de zalm er over. Garneer met de afgekoelde gamba's. Het verschil tussen biologische zalm, kweekzalm en wilde zalm is ontzettend groot. Niet alleen de kleur is heel anders (wilde zalm is veel donkerder) maar ook de smaak en de structuur is niet te vergelijken met elkaar. Probeer een keer de duurdere, wilde variant en waarschijnlijk koop je nooit meer de vettige kweek variant. Wilde zalm is in alles veel 'stoerder'; de smaak is intenser en het mondgevoel is wat droog vettig en steviger.
De Ocean Sandwich - let's go wild!
Ingredients
Instructions
Notes
No Comments