Pasteitjes met boudin noir is gastro-taal voor hartige taartjes met bloedworst. Niet afhaken nu, rustig ademhalen en gewoon doorlezen!
Ken jij iemand van onder de dertig die wel eens bloedworst op tafel zet? Ok, iemand van onder de veertig dan? Je weet wel, zo’n dikke plak bloedworst, gebakken in de boter en met wat schijfjes appel erbij. Opgediend met uitgebakken spekjes en zelfgemaakte, verse rode kool.
Nee natuurlijk niet. Dit ‘tweede generatie vergeten eten’ komt regelrecht uit de keuken van je opoe. Daarom is het juist zo heerlijk. Het is oerhollands (denk ik), winters en vol met echte, ongekunstelde volle smaken. Eigenlijk helemaal van nu want ook nog eens low waste en nose to tail, om maar even wat hippe trendtermen er tegenaan te gooien.
Waarom staan er dan nagenoeg geen bloedworstrecepten in de Foodies of de Delicious? Waarschijnlijk door de vreselijke naam. Worst van bloed. Daar ga je niet van watertanden. Precies daarom heet mijn gerecht met bloedworst tegenwoordig ‘pasteitje met boudin noir’.
Klinkt culinair en zo weet ik weer nieuwe mensen te bereiken (vooral de mensen die geen Frans spreken 😉 )
Wijntip: Syrah
Syrah uit de Rhône is lekker warm, met aroma’s van rijp rood en zwart fruit. Wat peper en specerijen en waarschijnlijk veel alcohol (14% of meer). Heerlijk bij de dikke smaak van bloedworst. Het appeltje in het pasteitje weet nog net een lekkere frisse bite aan het geheel mee te geven. Gewoon uitproberen dit recept!
Bladerdeeg met bloedworst, appeltjes en spekjes is als FaceBook. Het is tijd voor een nieuwe naam want de oude heeft te veel negatieve associaties. Vanaf nu eten we 'pasteitjes met boudin noir'. En we drinken er syrah bij. Kook de zuurkool met de appelstroop een paar minuutjes in een klein laagje water en laat uitlekken. Kook de aardappelen in gezouten water gaar. Pureer ze met een knijper of stamper samen met een scheutje lauwe melk en wat nootmuskaat, tot een luchtige puree. Verwarm de oven voor op 180º C. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in partjes. Verhit een klein klontje roomboter in een koekenpan en bak hierin de ontbijtspek knapperig. Laat uitlekken op wat keukenpapier. Voeg in dezelfde koekenpan nog wat boter toe en bak hierin de appelpartjes en de bloedworst 4-5 minuten aan ieder kant. Laat het bladerdeeg ontdooien en kluts een ei in een schaaltje. Bedek een bakplaat met bakpapier. Haal de zuurkool las met een vork en schep door de aardappelpuree. Let op dat er een goede balans is tussen beide en moet niet te veel puree in zitten want je wilt het lekker fris houden. Hak de plakken bloedworst grof en snijd de gebakken appel in plakjes. Druppel citroensap over de appel heen. Verkruimel de gebakken ontbijtspek grof. Leg op iedere plak bladerdeeg een hoopje aardappel-zuurkool mengsel. Schep daarom de bloedworst, wat verkruimeld ontbijtspek en tenslotte stukjes appel. Vouw alle vier de punten van het bladerdeeg plakje naar binnen toe en krijg de puntjes in het midden van het pasteitje samen zodat ze aan elkaar blijven plakken. Laat vier diagonale 'kiertjes' open zodat de hete lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Leg de pasteitjes op de beklede bakplaat en kwast de bovenkant in met het geklutste ei en bestrooi met Nigella zaad. Bak 20 - 25 minuten in de oven. Net zolang totdat de bladerdeeg bakjes goed gaar en doorbakken zijn. Laat iets afkoelen voor het serveren. Serveer met een groene salade bijvoorbeeld een Salade Périgord met daarin frisse elementen als (frambozen)azijn, appel maar ook een geroosterde hazelnoot. Pasteitjes met boudin noir
Ingredients
Instructions
No Comments