Recepten zonder wijn

Koreaanse stoofpot Budae Jjigae

stoofpot Koreaans

Ken je de iconische foto die Bobby Fisher maakte voor de Budae Jjigae* van Anthony Bourdain in zijn kookboek ‘Beter wordt het niet‘?

De afbeelding is ongebruikelijk (leuk!) en provocerend (nog leuker!).
Het is omgekeerde legerhelm met, hangend over de rand, een kwak stomende ramen noodles, druipend van de rode saus.
Het is alsof de helm, welke dienst deed als bord voor een noodle maaltijd, plotseling is neergesmeten en achtergelaten.

Misschien vond de soldaat een haar in zijn saus? Of wordt er toch iets anders gesuggereerd door Fisher? Natuurlijk wil hij met het toch enigszins lugubere plaatje choqueren en wellicht aandacht vragen voor iets waar ik niets van weet, namelijk de Koreaanse oorlog** van begin jaren vijftig in de vorige eeuw.
Goed, omdat er geen elegant bruggetje te maken is van het onderwerp ‘oorlogen’ naar ‘recepten’, doe ik het maar even via de kortste route. Gewoon met een nieuwe alinea.

De foto slaat dus op Budae Jjigae*, Koreaanse legerbasis stoof. Het is een soort pittige ‘soep’ van een hysterische combinatie van traditionele Oosterse ingrediënten en Westers welvaartsblikvoer. Geen enkel Army Base Stew recept is gelijk, alles mag.

Wat is het precies?

Budae Jjigae (de Amerikanen noemen het dus Army Base Stew) is een Koreaanse hotpot op basis van bouillon, gochujang en verder alles wat voorhanden is.
De ingrediëntenlijst is zolang als de beschrijving van de bereidingswijze kort is.

Het gerecht is ontstaan toen in 1953 toen de Koreaanse oorlog niet ten einde kwam maar er een wapenstilstand overeengekomen werd. Heel het land kraakte in zijn voegen door al het geweld, de verschrikkingen en de honger. Rusland en China hadden het noorden van Korea overlopen en de VN met de Verenigde Staten voorop, het zuiden. Aan alles was een tekort.

In deze setting moeten Amerikaanse soldaten in de nadagen van alle gevechten, geprobeerd hebben een potje voor zichzelf te koken. Dat betekende improviseren met dat wat lokaal voorhanden was en met de geïmporteerde Westerse voorraden. Zo ontstond Budae Jjigae, lees: legerbasis stoofpot. Denk Smac, hot dogs, cheddar kaas, boterhamworst of grillworst en witte bonen uit blik. Vermengd met tofu, enoki, gochugaru, glas noodles, kimchi en rijst cakes. Om maar wat te noemen.


Wil je nog enigszins culinair doen dan maak je zelf de bouillon waar dit allegaartje in gekookt wordt. Maar als je deze stoofpot voor de juiste crowd maakt, denk ik niet dat er iemand zal zeuren wanneer je een bouillonblokje gebruikt.

Wat drinken we hierbij; bier!

Deze stoofpot is alles behalve verfijnd, dus we gaan niet interessant doen met chique combinaties. Drink bier, thee, water of desnoods Coca Cola erbij. Schenk in waar je zin in hebt. Je kunt de smaak van deze Army Stew niet zo snel aan de kant drukken met een glas van het één of ander.

Budae Jjigae - Koreaanse legerbasis stoofpot

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Hoofdgerecht Fusion
By Kaat Serves: 6 -8
Prep Time: 15 m. Cooking Time: 10 m. Total Time: 30 m.

Budae Jjigae is een soort pittige soep van een hysterische combinatie van Oosterse en Westerse ingrediënten.

Ingredients

  • Saus:
  • 6 el gochugaru *
  • 3 el soja saus
  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstwijn
  • 1 el suiker
  • 1/2 el doenjang**
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper, gemalen
  • 100 ml water
  • 6 teentjes knoflook, gehakt
  • Stoofpot:
  • 150 gr kimchi (zie notities)
  • 100 gr rice cake plakjes (20 minuten in warm water geweekt)
  • 1/4 blok stevige tofu, 100 - 150 gr in stukken
  • 150 gr boterhammenworst, in stukken
  • half blikje smac (spam), in stukken
  • 2 ons hotdogs, in stukken
  • 3 - 5 lente-ui, in stukken
  • 1 klein blikje witte bonen
  • 100 gr gedroogde dangmyeon***
  • Korean glass noodles, 20 minuten geweekt in water
  • 1 bundeltje enoki paddestoelen (of gewone champignons)
  • stuk Cheddar kaas, geraspt
  • 2,3 liter 5 Korean bouillon**** (of bouillon gemaakt van een blokje)
  • 100 - 150 gr ramen noodles of udon noodles
  • * Gemalen rode chilipeper voor kimchi. Wat is het?
  • Gochugaru zijn gemalen, (zon)gedroogde, rode pepers. Niet helemaal fijngemalen. Milder dan gewone chilipoeder, niet gemaakt van paprika. Let op: indien je het vervangt door gewone chilivlokken dan minder grote hoeveelheid gebruiken in verband met de pittigheid.
  • ** Koreaanse gefermenteerde sojabonenpasta. Alternatief: miso.
  • *** Koreaanse glasnoodles

Instructions

1

Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en zet apart.

2

Gebruik een ondiepe brede pan met dikke bodem.

3

Leg de kimchi, rijst cakes, alle vleessoorten, tofu, lente-ui (houd ook wat achter) en bonen in hoopjes in de pan.

4

Leg de geweekte dangmyon, de enoki paddestoelen in het midden.

5

Lepel bijna alle saus in 3 hoopjes op de ingrediënten.

6

Doe de ramen noodles erbij.

7

Giet de bouillon* (niet helemaal alles) erbij in de pan.

8

Breng aan de kook.

9

Het is klaar als de ramen noodles gaar zijn.

10

Roer door.

11

Proef en doe evtu de laatste saus er ook nog extra bij.

12

Strooi de laatste lente-ui er over en rasp de Cheddar kaas erover vlak voor het serveren.

13

Zet de pan op een warmhoudplaatje op tafel.

14

Geef iedereen een kom, stokjes en een lepel.

15

16

Er kan zelfs rijst bij geserveerd worden.

17

Ter vervanging van de ramen noodles bijvoorbeeld.

18

Eet smakelijk!

19

*Voor wie zelf de bouillon wil maken:

20

2,3 liter water met halve ui, 2 plakken kombu, 3 - 4 gedroogde Shi-itake, 10 tenen knoflook geplet, 5 plakken gember, halve ui in stukken, 1 el zwarte peper korrels, 1 el gedroogde garnalen of trassi.

21

Breng water water aan de kook, dan kombu eruit en dan met deksel 30 minuten laten sudderen.

Notes

De ervaring leert dat, afhankelijk van welk merk kimchi je koopt, deze gefermenteerde kool de boel behoorlijk zuur kan maken. Van te voren even proeven dus en eventueel afspoelen. Je kunt ook verse Chinese kool gebruiken. Je kunt al het vlees gebruiken wat je wilt: vlees uit blik, vleeswaren of kliekjes. Alles wat je lekker vindt. Tip: Voor wie geen filiaal van Amazing Oriental in de buurt heeft : https://www.orientalwebshop.nl Absoluut de meest uitgebreide Oosterse supermarkt van Nederland.

EVEN EEN DUIK IN DE GESCHIEDENIS
**Ja Fisher, het is je gelukt. Ik heb me ingelezen en weet inmiddels alles over deze vreselijke vergeten oorlog. Er leek wat hernieuwde aandacht voor de situatie te ontstaan toen Trump en Kim Jung Un in 2018 af en toe knuffelden en dan weer ruzie maakten. Helaas worden Biden zijn avances momenteel genegeerd door Kim en zijn we dus terug bij af. Toch vind ik het hier op zijn plaats om wat achtergrondinformatie te geven over wat er op het Koreaanse schiereiland gebeurd is. Bovendien wees huisvriend Ytze, marine veteraan, mij erop dat Nederland ook nog een rol heeft gespeeld in deze oorlog. Nog een reden dus voor een staaltje (on)verantwoorde onderzoeksjournalistiek mijnerzijds.

Het begon allemaal toen Japan zich in de 19e eeuw bedreigd voelde door de opmars van het westerse imperialisme in Azië. Als bevestiging van haar eigen macht voerde Japan oorlogen met zowel China als Rusland en annexeerde Korea uiteindelijk in 1910. De VS zegde toe zich nergens in te mengen als Japan de Filipijnen voor hen ongemoeid zou laten.

Na WO II was de situatie natuurlijk geheel anders. Het noordelijke deel van Korea werd tot 1948 bezet door de Sovjet Unie en het zuidelijke deel door de VS. Omdat de regimes in de twee regio’s na 1948 zo verschillend waren geworden, kwam het nooit meer tot een hereniging van het land. Sterker nog; de kloof werd alleen maar groter. De 38ste breedtegraad was de noord-zuid grens en in 1950 liepen de conflicten in dit gebied volledig uit de hand. Noord Korea drong het zuiden binnen en de oorlog was een feit. Door de aanname van VN Resolutie 84 werd er o.a. ook op Nederland zware druk uitgeoefend om troepen te sturen. En zo gebeurde het dat Nederlandse marineschepen en grondtroepen de Amerikaanse strijdkrachten hielpen in deze Koreaanse oorlog. In 1953 werd de wapenstilstand uitgeroepen die feitelijk nog tot de dag van vandaag voort duurt.

Dat de leiders van beide Korea’s in april 2018 elkaar persoonlijk hebben getroffen en de wil hebben uitgesproken om de situatie op te lossen, is op z’n minst bijzonder te noemen. In de praktijk blijkt daar tot op heden echter helemaal niets van te komen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply